Expired : 18.06.18

Akibat Naik Nafsu! Penggali Kubur Ini Menyetubuhi Jenazah Gadis Yang Dia Kuburkan, Dan Ketika Malam Yang Ke 44 Ini Yang Berlaku Kepada Penggali Kubur Itu

Entah apa yang difikirkannya, lelaki tersebut gemar mencuri kain kafan milik jenazah yang telah dia kuburkan. Hingga pada suatu hari jenazah seorang gadis membuat nafsunya membuak dan menjadi seperti ini.


Fitrah sebagai seorang manusia, dimana gemar sekali menilai seseorang bukan dari apa yang telah mereka fahami betul-betul, namun hanya melihat dari luaran sahaja. Sehinggakan kita seakan-akan menghukum orang tersebut benar-benar bersalah. Bukan hanya kita, Rasulullah pun pernah melakukan perkara tersebut secara tidak sedar, dan memang jika kita mendengar kisahnya pasti kita juga berfikiran yang sama.


Apa kisahnya?


Suatu hari Saiyidina Umar Al-Khattab menghadap Rasulullah S A.W sambil menangis, jadi bertanyalah Rasulullah “Wahai Umar, apakah yang membuat engkau hingga menangis seperti ini? ”


Jawab Umar ” Ya Rasulullah, ada seorang di muka pintu ini yang yang sudah membakar hatiku.”


Berkata Rasulullah ”Ya Umar, bawalah dia masuk.” Lalu Umar membawa pemuda yang sedang menangis itu masuk.


Bertanya Rasulullah “Apakah yang sudah engkau kerjakan hingga engkau menangis?”


Pemuda itu menjawab “Wahai Rasulullah, saya telah lakukan dosa yang besar! Saya sangat takut pada Allah S.W.T yang sangat murka kepadaku.”


“Apakah anda mempersekutukan Allah?”


“Tidak Ya Rasulullah.”


“Apakah anda membunuh jiwa yang anda tiada hak membunuhnya? ”


“Tidak Ya Rasulullah.”


“Allah akan mengampunkan dosa anda meskipun sebesar tujuh petala langit dan bumi dan bukit-bukit.”


“Wahai Rasul Allah, saya sudah lakukan dosa yang lebih besar dari langit, bumi dan bukit-bukitnya.”


“Apakah dosamu itu semakin besar dari Al-Kursi?”


“Dosaku lebih besar.”


“Apakah dosamu semakin besar dari Arsy?”


“Dosaku semakin besar.”


“Apakah dosamu lebih besar dari maaf Allah?”


“Maafnya lebih besar?”


“Sesungguhnya tidak dapat mengampun dosa besar kecuali Allah yang Maha Besar, yang besar pengampunan-Nya.” Rasulullah bersabda lagi “Katakanlah wahai pemuda, dosa apakah yang sudah engkau lakukan?”


“Saya malu untuk memberitahumu, Ya Rasulullah.”


Rasulullah bertanya dengan kuat “Beritahu saya apakah dosamu itu?”


“Begini Ya Rasulullah, kerjaku ialah sebagai penggali kubur. Saya sudah lakukan kerja menggali kubur selama 7 tahun. Suatu hari, saya menggali kubur seorang gadis dari kaum Ansar. Setelah saya menanggalkan kain kafannya, jadi saya tinggalkan ia. Tidak jauh saya meninggalkannya, jadi naiklah nafsuku. Oleh kerana tidak dapat menahan nafsu, saya kembali pada mayat itu dan aku pun menyetubuhinya. Setelah saya memuaskan nafsu, jadi saya tinggalkan dia. Belum jauh saya beredar dari situ, tiba-tiba gadis itu bangun dan berkata, ‘Celaka benar anda wahai pemuda! Bukankah anda berasa malu pada Tuhan yang bakal membalas pada hari pembalasan kelak! Apabila tiba masanya setiap orang yang zalim bakal dituntut oleh yang teraniaya! Kau biarlah saya telanjang serta kau hadapkan saya pada Allah S. W. T dalam keadaan junub!’ ”


Sumber gambar kakiletup.com

Apabila Rasulullah mendengar cerita dari pemuda itu, dengan segera Rasulullah bangun dan bersabda “Hai orang yang fasik!, memang layak anda masuk neraka dan keluarlah anda dari sini”


Sepanjang 40 hari pemuda itu memohon ampun pada Allah dan ketika malam ke 44, dia melihat ke langit sambil berdoa “Ya Allah, Tuhan pada Rasulullah, Nabi Adam dan Udara, bila Engkau sudah mengampunkanku, jadi beritahulah Rasulullah S.A.W dan para sahabatnya. Jika tidak, jadi kirimkan pada saya api dari langit dan bakarlah saya didunia ini dan selamatkan saya dari seksa akhirat.”


Tidak berapa lama selepas saat itu, turunlah Malaikat Jibril A.S berjumpa Rasulullah. Selepas memberikan salam Jibril A.S berkata “Wahai Muhammad, Tuhanmu berikan salam padamu.”


Jawab Rasulullah S.A.W “Dialah Assalam dan daripada-Nya salam dan kepada-Nya semua keselamatan.”


“Allah bertanya, apakah anda yang menjadikan makhluk?”


“Dialah Allah yang menjadikan segala makhluk.”


“Adakah anda yang memberi rezeki pada makhluk?”


“Dialah Allah yang memberi rezeki pada saya dan makhluk-makhluk yang lain.”


“Apakah anda berikan taubat pada mereka?”


“Dialah Allah yang terima taubat dariku dan mereka.”


“Allah berfirman, maafkanlah hamba-Ku itu kerana Saya sudah memaafkannya.”


Jadi segera baginda memanggil pemuda itu dan menjelaskan padanya bahawa Allah sudah terima taubatnya dan memaafkannya.


Nabi pernah mengalami perkara seperti itu dan ditegur oleh Allah SWT, apalagi ketika kita yang mencela dan mengejek-ngejek mereka yang suka berperilaku kasar, gemar mengerjakan dosa, dan juga tak pernah beribadah. Ketahuilah bahawa mereka boleh sahaja bertaubat dan memohon ampun kepada Allah SWT, dan ketika mereka telah berubah untuk tidak lagi mendekati dosa, maka boleh jadi mereka lebih baik dari kita yang mengaku setiap hari berbuat kebaikan.


Sumber: wajibbaca.com