Expired : 18.06.18

Anda saksikan sendiri betapa teruk Sg Sim Sim tercem@r dengan SIS4 TOKS1D…

Green Project Malaysia

PENCEM4RAN SUNGAI DI PASIR GUDANG, MANUSIA DAN ALAM JADI M4NGSA.


Pasir gudang di Johor telah dikejutkan dengan kejadian ker@cunan gas methane yang dibuang didalam sungai Kim Kim sejak beberapa hari lepas.


Seramai 1400 pelajar dari 2 sekolah iaitu SMK Taman Pasir Puteh dan SK Pasir Puteh telah diarahkan mengosongkan sekolah berkenaan berikutan kejadian tersebut.


Setakat ini 13 sekolah diarahkan untuk tutup dan ramai sedang menerima rawatan di hospital. Dipercayai 20 hingga 40 tan s1sa toks1k dilepaskan didalam sungai tersebut.


Melalui semakan dari akhbar tempatan dan luar negara, didapati mereka sebenarnya mengalami ker@cunan gas tersebut kerana sisa toks1k yang dibuang didalam sungai mempunyai paras methane yang tinggi.


Image may contain: one or more people, outdoor and natureApakah kesan methane pada tubuh manusia jika di hidu?


Pencem@ran ini didakwa berlaku apabila ada kilang yang membuang s1sa methane ke dalam sungai dalam kuantiti yang banyak.


Methane menjadi bah@ya apabila gas ini dihidu atau disedut secara berlebihan dan secara tidak langsung gas tersebut menyebabkan paras oksigen dalam dar@h akan mula menurun, itu sebab ramai pelajar yang pengsan kerana tidak cukup oksigen.


Tanda awal mengalami ker@cunan gas ini ialah, mengalami sak1t kepala, pening dan kesukaran bernafas disusuli oleh munt@h dan pandangan kabur. Jika tidak dirawat segera boleh mengakibatkan kemat1an.


Image may contain: outdoor, water and nature


Langkah pencegahan awal


Jika mengalami tanda tanda seperti diatas, anda perlu lah mendapatkan rawatan segera.


Penduduk disekitar kawasan bencana perlu menjauhi kawasan larangan dan memastikan ahli keluarga dan diri sendiri berada di dalam kawasan yang selamat.


Image may contain: one or more people and people sitting


sumber; Green Project Malaysia


Norlida Ishak Shop