Expired : 18.06.18

Batuk Keluar Cacing, Doktor Kongsi Detik Cemas Kanak-Kanak Dikejarkan Ke Hospital
Masalah cacing dalam kalangan anak-anak kecil selalu menjadi situasi yang akan dihadapi oleh ibu bapa. Sudah bermacam-macam ubat dicuba tetapi masalah cacing dalam badan masih belum selesai. Begitu juga dengan kes hospital yang dikongsikan oleh pakar kanak-kanak ini dimana mereka berhadapan dengan kes kanak-kanak bermuntahkan cacing!


Seram bukan? Penting untuk ibu bapa ‘alert’ dengan kes ini supaya anak-anak anda terhindar dari berlakunya kes yang sama.


ADA PESAKIT KANAK-KANAK MUNTAH CACING?Berdasarkan pengalaman yang diceritakan oleh doktor ini, hospital dikejutkan apabila seorang pesakit kanak-kanak dikejarkan ke wad kerana memuntahkan hampir 3-4 ekor cacing. Bertambah merisaukan kanak-kanak tersebut sudah mengalami demam sejak 3 hari lepas.BAWA TAK SAMPLE CACING TU?


Tambah menggerunkan, doktor ini juga menceritakan bahawa hampir 4 hingga 5 ekor cacing yang akan keluar sepanjang 3 kali kanak-kanak tersebut batuk.
DIJANGKITI ASCARIASIS


Menurut pakar kanak-kanak, pesakit menderita severe ascaris lumbricoides infestion (pulmonary migration) . Panjang pula tu!

Rupa-rupanya kanak-kanak yang dikejarkan ke hospital tersebut merupakan kanak-kanak orang asli berusia 4 tahun. Hal ini terjadi kerana kurang menjaga kebersihan diri dan kawasan rumah.Sumber : faruqzulkafli


Recommended for you