Expired : 18.06.18

“Bermulalah Perjuangan Hidup Dan Mati Seorang Ibu,” – Yatt Hamzah Kongsi Pengalaman, Sifatkan Bersalin Anak Ke-4 Sakit Paling Hebat


Pelakon Yatt Hamzah berkongsi detik-detik perjuangan hidup mati sewaktu melahirkan anak keempat.  Jelasnya, kesakitan semakin perit sejak doktor menjalankan prosedur untuk ‘induce’.


Malah, dia terpaksa menanggung kesakitan hampir enam jam kerana bukaan pintu rahim tiada progres.


“PART 4


Sambungan #kisahlabourroombondayatt .


11.30am – xsampai 3 minit drip induce tu masuk dlm darah, terus rasa sakit. Cpt2 minta ampun pd suami xtahu kali ke brp dah. Maka bermulalah Perjuangan antara hidup & mati seorang ibu yg hanya dpt dirasai & difahami bila sudah menjadi ibu.


“12.30pm – lunch sampai tp mmg xselera langsung. Sakit mkn kerap, mkn kuat. Contraction dtg selang 5min selama seminit panjangnya. Masuk Zuhur, cpt2 brwuduk & solat jamak qasar utk elak lbh sakit. Masa Tahiyyat akhir contraction dtg sgt kuat & lama. Masa tu mmg freeze skjp tahan sakit yg amat. Dah hilang contraction baru sambung selesaikan solat. Badan dah mkn lembik menahan sakit. Rasa lapar baru dtg, tp msh x lalu nk mkn. Just telan sdkt kurma dan air zam2 utk energize blk.


“14.30 – Dr Asmah check lg. Baru 6 cm, katanya maybe lps Asar akan progress lbh cpt. Dan dia minta nurse masukkan 1 lg botol induce lps ni. ALLAHUAKBAR rasa mcm MASA brjln sgt SLOW. Dan risau nanti xde energy masa nk meneran, so paksa diri telan 3-4 sudu nasi dg kuah kari yg dh sejuk. Itu je yg mmpu dijamah,” jelasnya.


Dia turut menyifatkan proses beranak anak keempat ini ialah yang paling menyakitkan seolah-olah peranakan hampir pecah.


“Drip kedua masuk je, sakit yg mkn dasyhat dtg. Rasa mcm nak pecah peranakan tu. Allah je tahu sakitnya mcmana. Air mata jatuh laju dan bibir ni x stop ulang kalimah لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ


“Mcm2 cara & posisi dbuat utk kurangkn sakit. Tp sakit mkn tak tertahan..Doc suruh baring ke kiri utk cptkn bukaan & utk baby beralih ke tgh sbb masa tu baby dduk blh kanan perut dan msh tinggi kepalanya nk masuk dlm laluan. Doc bg gas utk divert sakit tu tp xkrgkan sakit. Just bg x focus pd sakit. Swipe left utk tgk Bonda menahan sakit. Sebak tgk muka sendiri