Expired : 18.06.18

Cuai ketika khatan: Hakim nasihat selesai luar mahkamah


KUALA LUMPUR, 6 Rejab 1440H, Rabu – Mahkamah Tinggi hari ini menasihatkan supaya kes saman dikemukakan remaja berumur 19 tahun yang terpotong kepala alat sulitnya ketika berkhatan terhadap seorang pembantu perubatan hospital kerajaan, diselesaikan di luar mahkamah.


Peguam Mohamad Zainuddin Abu Bakar yang mewakili remaja berkenaan, berkata Hakim Datuk Nik Hasmat Nik Mohamad menasihatkan pihak-pihak terbabit berbincang dan cuba menyelesaikan kes berkenaan selepas hadir pada pengurusan kes itu di dalam kamarnya hari ini.


Peguam itu berkata, mahkamah menetapkan 3 April untuk pengurusan kes selanjutnya bagi mengetahui status perbincangan penyelesaian kes berkenaan.


Dalam perkembangan lain, Mohamad Zainuddin berkata, pihaknya telah memfailkan notis rayuan berhubung keputusan mahkamah membenarkan kerajaan Malaysia dan empat pihak lagi yang sebelum ini dinamakan sebagai defendan untuk membatalkan saman difailkan anak guamnya.


“Notis rayuan itu difailkan pada 6 Mac lepas…bagaimanapun tarikh pengurusan kes itu belum ditetapkan oleh Mahkamah Rayuan,” katanya.


Pada 20 Februari lalu, kerajaan Malaysia dan empat pihak lagi berjaya membatalkan saman dikemukakan remaja itu berhubung dakwaan berlaku kecuaian ketika proses berkhatan sehingga menyebabkan kepala alat sulitnya terpotong dan mengalami kecacatan kekal.


Hakim Nik Hasmat membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan defendan kedua hingga keenam untuk membatalkan saman itu dengan alasan prosedur berkhatan dilakukan di luar hospital dan kerajaan tidak bertanggungjawab terhadapnya.


Kelima-lima defendan iaitu pegawai perubatan Hospital Kuala Lipis, Pahang; pengarah hospital itu; doktor pakar dan pengarah Hospital Selayang, Selangor; serta kerajaan Malaysia sebagai defendan kedua sehingga keenam memfailkan permohonan untuk membatalkan saman itu pada 7 Disember 2018.


Sementara itu, pembantu perubatan Hospital Kuala Lipis, selaku defendan pertama, sebelum ini pernah memfailkan permohonan sama tetapi menarik balik permohonan berkenaan.


Pada 19 Julai 2018, remaja itu selaku plaintif memfailkan saman melalui ibunya dan mendakwa pada 10 pagi, 13 Disember 2010, defendan pertama (pembantu perubatan) bersama seorang pembantunya telah menjalankan prosedur berkhatan dengan kebenaran dan pengetahuan defendan kedua (pegawai perubatan) dan ketiga (pengarah hospital) ke atas dua kanak-kanak lelaki termasuk anaknya yang ketika itu berusia 10 tahun, di sebuah premis kediaman di Kuala Lipis, Pahang.


Plaintif mendakwa ketika berkhatan, defendan pertama tidak mengikut prosedur ditetapkan apabila telah memotong keseluruhan kepala zakar anaknya, yang ketika itu keadaan kulit zakar masih menutupi kepala kemaluan remaja berkenaan selain mendakwa defendan pertama membuat penyambungan semula ke atas kepala alat sulit dengan menjahitnya tanpa mengikut prosedur yang betul.


Dakwa plaintif, ketika anaknya berada di Hospital Kuala Lipis, defendan kedua tidak memberikan rawatan dengan segera dan tidak memaklumkan kepada plaintif serta anggota keluarganya bahawa keseluruhan kepala alat sulit atau ‘glans penis’ terputus akibat prosedur berkhatan yang tidak mengikut standard, sebaliknya hanya dimaklumkan saluran kencing anaknya telah terpotong.


Plaintif mendakwa anaknya kemudian dibawa ke Hospital Selayang dan pembedahan dilakukan untuk menyambung semula kepala alat sulit dengan penutup getah diletakkan pada kepala zakar, namun selepas masuk hari ke-35, plaintif terperanjat selepas mendapati kepala alat sulit anaknya tidak ada lagi pada batang zakarnya.


Plaintif juga mendakwa defendan keempat memberi jaminan bahawa ‘glans penis’ berkenaan kemungkinan akan tumbuh apabila anaknya mencapai usia akhir baligh, namun plaintif mendakwa apabila anaknya mencapai usia 17 tahun, kepala zakarnya tidak tumbuh dan remaja berkenaan mengalami kecacatan kekal dengan kemaluannya tidak dapat disambung semula.


Akibat kecacatan kekal itu, remaja berkenaan telah berubah sikap menjadi seorang yang amat pendiam dan tidak suka berkawan dengan rakan sebaya serta tidak faham dunia seksualiti.


Plaintif juga terpaksa menanggung perbelanjaan dan kos yang tinggi ketika mendapatkan rawatan di Hospital Selayang termasuk perbelanjaan perjalanan dan rundingan dengan peguam yang kesemuanya berjumlah lebih RM100,000. Oleh itu, plaintif menuntut ganti rugi am, ganti rugi khas, faedah dan kos. – Bernama


The post Cuai ketika khatan: Hakim nasihat selesai luar mahkamah appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.


Norlida Ishak Shop