Expired : 18.06.18

‘Dia sangat cantik.. Ini adalah kelahiran semula Ainul’

LONDON: Bayi sembilan bulan yang menghidap ‘Germ CeII Tum0r’, Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin, selamat menjalani pembdahan untuk membuang ketumbvhan di mulutnya di sebuah hospital, di sini, semalam.
Ketumbuhan pada mulut bayi berkenaan yang mula membes4r sejak dilahirkan hingga mencapai berat 200 gram itu, berjaya dibuang oleh sekumpulan pakar bed4h dan anestetik, diterajui Ketua Unit Craniofacial hospital berkenaan, Prof David Dunaway.
Doktor beddah plastik pediatrik dan craniofacial, Dr Julian Ong, seorang daripada empat petugas perubatan yang mengendalikan pembdahan itu, berkata ‘misi’ membuang ketvmbuhan pada mulut bayi terbabit berjalan lancar.
Antara luahan DR Amalina sebelum ini

Ini laporan dari Dr Julian Ong yang bertugas
“Pembdahan sangat lancar, malah lebih baik daripada yang dijangka. Ketvmbuhan (pada mulut Ainul) berjaya dibuang mengikut perancangan,” katanya ketika ditemui, hari ini, selepas terbabit dalam sesi pembdahan berkenaan selama lima jam.

Berdasarkan maklumat awal, Dr Ong yang berasal dari Pulau Pinang menjelaskan, sampel ‘bi0psi’ terhadap tum0r pada mulut bayi terbabit terdiri daripada komp0nen seI kansser dan bukan kansser.
Katanya, keutamaan kini terarah kepada usaha untuk merehatkan Ainul menerusi jagaan rapi petugas perubatan supaya luka pembdahan berupaya pulih secepat mungkin, sebelum kesihatan bayi berkenaan dinilai semula.
“(Ketika pembedahan) tidak banyak berlaku pendar4han. Syukur, Ainul berada dalam keadaan baik dan stabil sepanjang proses pembdahan dilakukan. Ketumbvhan pada muIutnya sangat besar.


“Sekarang, kita perlu pastikan Ainul selesa dalam jagaan rapi, biarkan dia rehat dan Iukanya sembuh, kemudian kita akan teliti semula perkembangannya untuk tempoh beberapa minggu akan datang bagi mengesahkan sel kansser muIutnya tidak berulang.

Alhamdulillah!
“Ainul juga akan diberi ubat t4han sakiit dalam jumlah yang bersesuaian bagi membantu melegakannya daripada operasi pembdahan,” katanya.

Ini luahan terkini dari Ayah Ainul 
Ahmad Safiuddin Ahmad Razak, 24, ketika ditemui selepas operasi pembdahan anaknya, berulang kali mengucap syukur kerana diberikan peluang untuk ‘sekali lagi’ menjadi bapa kepada bayinya.
“Syukur ke hadrat Ilahi kerana kami diberikan peluang sekali lagi untuk menjadi ibu dan bapa kepada Ainul.
Kami sangat teruja untuk menjaga Ainul dan bermain dengannya seperti kehidupan dijalani kanak-kanak lain.

Dia sangat cantiik
“Apabila pertama kali melihat Ainul selepas pembdahan (tanpa ketvmbuhan di mulutnya), dia sangat cantiik, macam masa mula-mula dilahirkan.
Ini adalah kelahiran semula Ainul,” katanya yang ditemani isteri, Nurul Erwani Zaidi.

Alhamdulillah Semoga Adik Ainul Mardhiah mendapat kesembuhan dari Allah SWT , In Sha allah.
p/s: Ayuh rakyat Malaysia, sama-sama kita doakan Adik Ainul terus sihat dan kembali ke Malaysia dengan selamat
Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.
Sumber : BHarian

Norlida Ishak Shop