Expired : 18.06.18

Google Akan Menamatkan Android Studio Versi 32-Bit Menjelang Akhir 2020

Dengan kecanggihan teknologi yang meningkat dari hari ke hari, banyak peranti pintar telah beralih daripada sistem 32-bit ke 64-bit. Dengan penggunaan sistem 64-bit yang semakin popular, Google dilihat akan menamatkan perisian pembangunan Android Studio bagi versi 64-bit.


Pengumuman ini dibuat melalui blog Android Developers, yang mana Google hanya akan memfokuskan kepada pengkomputeran 64-bit sahaja selepas ini. Mereka juga mengatakan bahawa komputer 64-bit dapat memberi akses memori yang lebih efisien, dalam menjalankan Android Studio dan Android Emulator.Android Studio IDE 3.6 dan Android Emulator 28.0.25 akan menjadi versi perisian terakhir untuk sistem 32-bit, namun Google tetap akan menyokongnya sehingga 31 Disember 2020. Selepas daripada tarikh ini, sebarang muat-turun versi 32-bit ini tidak akan ditawarkan secara langsung oleh Google.


Walau bagaimanapun, perubahan ini tidak akan memberi impak kepada ramai pengguna kerana majoritinya sudah sedia menggunakan komputer 64-bit. Dengan perubahan ini, ia juga dapat meningkatkan pertumbuhan aplikasi 64-bit untuk Android, yang mana Google mula mewajibkannya bermula Ogos tahun ini.