Expired : 18.06.18

‘Inara (bayi 10 bulan) terpeIanting keluar dan jatuh ke bawah fIyover kerana sikap pemandu…’ – Lelaki ini kongsi kisah sayu yang menimpa keluarga abangnya

Sebaik saja si ibu tersedar dari k0ma, dia terus bertanya di mana suami, anak sulung dan bayinya yang berusia 10 bulan. Ahli keluarganya yang berada di wad terdiam, tidak tahu bagaimana hendak memaklumkan bahawa anak bongsunya itu sudah meningg4I dunia.
Semuanya berpunca dari seorang pemandu kereta mewah yang memandu secara berb4haya sehingga mengakibatkan kem4Iangan sebelum melarikan diri meningg4Ikan keluarga berkenaan dalam keadaan c3dera.
Menceritakan semula bagaimana bayi itu tercamppak dan ditemui, ianya benar-benar membuatkan hati ini rasa ter0bek. Anak yang tidak bersalah, belum sempat mengenal dunia, meningg4I dek sikap pemandu berkenaan yang mementingkan diri.
Antara luahan adik m4ngsa:
“SAYA sebagai adik kandung kepada keluarga abang saya yang terlibat dalam kem4Iangan semalam, ingin mewakili untuk memohon maaf sekiranya di antara mereka ada membuat salah atau silap kepada anda dan jikalau di antara mereka ada hutang yang belum dilunaskan, boleh memberitahu kepada kami sekeluarga. InshaAllah kami akan usaha dan ikhtiarkan cara untuk menyelesaikannya. InshaAllah…”

Kerana kami sekeluarga tidak sanggup melihat abang saya, Mohamad Nirzaudy Haiqal bert4rung nyawa di z0n kritiikal dan jantungnya telah berhenti berdegup beberapa saat, lalu doktor terpaksa menggunakan mesin pern4fasan untuk membantu beliau supaya terus bertahan. Dia kini dipindahkan ke wad lCU sehingga kini masih k0ma. Dia seolah-olah sedang berp3rang menentukan hidup dan m4ti.
Begitu juga dengan kakak ipar saya Wan Nur Izzaty, bertarvng ny4wa di wad ICU yang koma kerana mengalami pend4rahan terruk. Namun kami bersyukur ke hadrat ilahi kerana kakak ipar sudah sedarkan diri hari ini.
Cari anak
Tetapi apa yang membuatkan kami tidak sanggup melihat apabila selepas beliau sedarkan diri, terus membuka telapak tangan kiri dan cuba menyampaikan sesuatu melalui tangan kiri seperti surat, lalu tangan kanan seperti pen menulis ‘Didi’ (suami) di mana? Kemudian ‘Loya’ (anak sulungnya) di mana? dan ‘Inara’ (anak kedua) di mana?
Kami sekeluarga terus tunduk lalu mendiamkan diri sambil air mata tidak mampu berhenti membasahi pipi. Ya Allah sungguh berat dugaan yang kau terima kak.
Loya Alhamdulillah selamat menjalani pemb3edahan tengah hari tadi. Akibat kakinya yang dihemmpap kereta.

“Inara! Tunggu Pak Ude dekat syurga ye sayang. Pak Ude takkan lupakan senyuman anak syurga. Belum sempat Naufal nak bermain lari-lari dengan awak, awak dah tinggalkan kami semua….”
Inara meningg4I di tempat kejadian akibat pendarahan di kepala kerana terpeI4nting dari kereta hingga ke bawah flyover. Sungguh menyayat hati kami sekeluarga. Kami menyayangi arwwah bagaikan menatang minyak yang penuh. Bukan kata jentik, malah nyamuk yang cuba menggiigit arwah pun kami cuba mengambilnya, bukannya menepuk supaya arwah tidak terkejut atau sakit. Apatah lagi melihat arwwah terpeIanting keluar kereta.
Sungguh kejam! Lihatlah wahai pembunuh Inara. Kerana menggunakan kenderaan import, rasa hebat, rasa gagah memecut lajut tanpa menghiraukan pengguna jalan raya yang lain. Hingga melibatkan kem4tian anak kecil yang tidak bersalah dan tidak tahu apa-apa. Sungguh kej4m.
Anda melihat kereta abang saya yang diI4nggar, abang saya memandu sekitar 80 km/h. Berapa laju si pembvnuh ini memandu lalu merempvh kereta abang saya sehingga arwwah terpIanting dari dalam kereta lalu terjattuh ke pembahagi jalan sebelah (bawah flyover)? Hanya Allah yang tahu perasaan kami sekeluarga. Allahu.
Dan dalam masa yang sama, saya dan keluarga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada hero dan heroin yang telah membantu mengambil arwwah Inara di tengah jalan lalu dihantar ke HSA menggunakan kenderaan sendiri dan yang telah menyelamatkan Loya dari tersepit dihemppap kereta. Hanya Allah dapat membalas budi dan jasa baik hero dan heroin Loya dan arwwah Inara. Semoga ada sejuta kebaikan untuk kalian. Amin.
Semoga abang saya cepat sedar dan sihat seperti sedia kala dan begitu juga dengan kakak ipar saya. Amin ya robbal alamin. Loya cepat sihat ya, nanti obleh main gelongsor dengan Naufal di rumah Pak Ude. Jom ramai-ramai sedekahkan Al-Fatihah untuk anak syurga Inara.
Semoga pembvnuh arwwah dapat hukuman setimpal dengan perbuatan supaya tiada lagi pengguna jalan raya lain terbvnuh.
Sumber : ChamAis

Norlida Ishak Shop