Expired : 18.06.18

JAKIM Pula Sahkan Gula-Gula White Rabbit Tidak Halal

Gula-gula White Rabbit merupakan antara gula-gula yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia satu ketika dahulu. Sedia maklum, sebelum ini Kementerian Hal Ehwal Agama Brunei (MoRA) telah mengesahkan gula-gula susu White Rabbit merupakan salah satu produk yang tidak halal.


Malah, isu sama ada gula-gula tersebut halal atau tidak menjadi isu pendebatan dalam kalangan netizen di media sosial. Baru-baru ini, menerusi laporan TV Al-Hijrah, gula-gula ‘White Rabbit Creamy Candy’ yang diimport dari China itu telah disahkan mengandungi gelatin atau bahan berasaskan haiwan yang tidak halal.

Gula-gula White Rabbit sah haram?#beritaalhijrah #tvalhijrah #tvkitauntuksemua


Posted by TVAlhijrah on Wednesday, 11 September 2019
Hal tersebut diberitahu oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri hal ehwal agama, dimana status halal gula-gula White Rabbit itu telah dibuktikan menerusi beberapa siri ujian makmal. Ujian makmal itu dijalankan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia JAKIM dan mendapati gelatin daripada khinzir bo-vign dan gelatin daripada lembu yang tidak dapat disahkan halal.


Walau bagaimanapun, gula-gula ini masih dijual di kedai-kedai seluruh Malaysia dan pihak kementerian telah memberi nasihat kepada muslim di Malaysia untuk mengelakkan pembelian produk makanan dari China yang meragukan.


Sekarang isu status gula-gula White Rabbit sudah diketahui. Di bawah ini kami senaraikan beberapa artikel yang berkaitan gula-gula White Rabbit.Gula-Gula White Rabbit Telah Disahkan Tidak Halal Oleh MoRA

Yumcha Malaysia Hasilkan Minuman ‘Bubble Tea’ Perisa White Rabbit

Inside Scoop Perkenalkan Aiskrim Gula-Gula White Rabbit
Norlida Ishak Shop