Expired : 18.06.18

“Jangan Terlalu Pilih Makanan, Jangan Komplen, Jangan Demand,”- Pesan Johan Buat Anak-Anak

Penyampai radio dan pelawak, Johan sangat sinonim sebagai seorang bapa yang penyanyang. 


Mana tidaknya, setiap video dan gambar yang dikongsikan pastinya memberi 1001 perasaan kasih sayang seorang bapa terhadap anak-anak. 


Baru-baru ini, Johan ada memuat naik sebuah video yang memaparkan gelagatnya bersama anak-anak meluangkan masa bersama. 


“Yg korg nmpk.. reality nya gambar sebelah.. tah nape semalam sayu je.. tp mmg setiap kali berjemaah papa bg peringatan utk anak2.. sb arini sehari suntuk mama ngan papa keje.. so hanya kak doti je yg akan uruskan dorg.. 


“So papa pesan dgr ckp kak doti (maid) apa saja arahan dr kakak dorg kena ikut.. sb bila papa ngan mama keje.. kak doti la papa dan dia jugak mama.. jgn aniaya dia.. jgn sshkan ati mama papa.. 




Johan mengakui bahawa dia bukanlah berasal dari keluarga senang, justeru dia mendidik anak-anaknya agar hidup dalam keadaan bersederhana. 


“Kamu sume bkn anak org kaya.. kalau belajar x pandai ke, apa ke trus dpt waris harta atau syarikat.. pesan papa lg.. kalau papa kaya skalipon tu duit papa ngan mama.. 


“Bkn duit kamu sume.. tanggungjwp papa utk membesarkan, mendidik, bg ilmu dunia akhirat.. so semua kena balance dan sederhana.. 


“Kalau kamu semua nk lebih.. tunggu kamu kerja nnt.. nak beli hp??? Nak motor?? Nak kereta?? Beli sendiri.. baru kamu appreciate diri, family , kehidupan bila kamu tahu betapa sshnya mencari rezeki,” tulis Johan.  


Tambahnya lagi, usah terlalu memilih soal makanan dan perlu elakan pembaziran.


“Sbb tu papa ckp jgn trlalu milih makanan.. apa yg mama masak makan.. jgn komplen.. dan pastikan abes jgn bazir..apa yg mama sediakan pakai.. jgn demand.. papa masa kecik dulu ssh.. 


“Papa tegur sb papa syg.. dulu seminggu nak dpt mkn ayam pon ssh.. selalunya makan nasi, minyak dgn garam jek.. nak air abc?? Carik besi jual.. baru dpt.. korg sume hari2 papa boleh bg ayam.. so bersyukur la nak..


“ Allahu.. sunyi umah.. yg kita dgr bunyi esakan tangisan anak kecil.. haziq kat tepi dh bape kali kesat air mata.. di usia 6 tahun dan memahami apa yg cuba disampaikan papa dia… 


“Walaupon esoknya mungkin boleh buat prangai sama balik.. tp sekurangnya dia ada hati.. tu yg kita nak.. abg ariq n abg sodiq dh banjir.. 


“Mama tahan sebak.. papa mata dh merah… kak doti n moleiq tunduk seolah2 paham isi hati papa.. chantiq???? Haissshhh dia dh berkeroh sblh aku


Norlida Ishak Shop