Expired : 18.06.18

Jumpa tulang mayat seorang penduduk [METROTV]

POLIS menemui tulang dipercayai milik mayat seorang penduduk Orang Asli suku Batek yang meninggal dunia kerana dijangkiti kuman di saluran pernafasan di kawasan hutan berhampiran Kuala Koh, Gua Musang, petang ini.


Ketua Polis Kelantan, Datuk Hasanuddin Hassan berkata, tulang itu ditemui berselerak di bawah pokok iaitu tujuh kilometer dari perkampungan Orang Asli Kuala Koh.


Beliau berkata, setakat ini, pasukan pencarian yang memulakan operasi sejak 2.30 petang tadi baru saja menemui satu kubur yang diletakkan tanda, sebelum meneruskan operasi mencari 11 lagi kubur milik mangsa lain.


“Tiga pasukan pencari yang dibentuk membabitkan pihak polis dan beberapa agensi lain memulakan operasi mengesan kubur 12 penduduk Orang Asli berkenaan.


“Selepas dua jam iaitu kira-kira jam 4.30 petang, kita berjaya menemui satu mayat dalam bentuk tulang yang berselerakan di atas tanah. Mayat ini dipercayai diletakkan di atas pokok, kemudian reput dan jatuh ke tanah.


“Bagaimanapun, identiti dan jantina mangsa itu belum dapat diketahui kerana mayat itu belum diserahkan lagi kepada pihak forensik,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Felda Aring 10, di Gua Musang, hari ini.


Mengulas lanjut, Hasanuddin berkata, setiap pasukan operasi mencari kubur mereka itu antara 10 hingga 11 orang termasuk anggota polis, kakitangan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) dan penduduk Orang Asli.


Beliau berkata, operasi pencarian itu ditangguhkan 5.20 petang dan akan disambung semula 8.30 pagi esok.


“Kita lihat pula perkembangan terbaru esok berhubung pencarian ini dan tidak dapat dipastikan berapa lama gerakan mencari baki 11 lagi kubur,” katanya.


Ditanya mengenai sekatan di Aring 10 dan zon merah beliau berkata, tindakan itu terpaksa dilakukan demi keselamatan semua.


“Kita buat pusat kawalan di Aring 10 kerana jarak jauh daripada perkampungan Orang Asli di Kuala Koh dan mungkin selamat daripada jangkitan kuman,” katanya.


Berita berkaitan


Tiada 'raya' tahun ini


Kuala Koh diisytihar zon merah


3 lagi Orang Asli masuk ICU


3 lagi Orang Asli masuk ICU


Punca kematian Orang Asli diketahui selepas ujian


Polis akan kesan kubur Orang Asli


Sedia bedah siasat mayat dikebumi cara adat


Orang Asli suku Batek perlu dipindahkan


Ambil sampel air


Siasat dakwaan sumber air tercemar - TPM


'Lari' ke hutan elak sihir hitam


14 kematian Orang Asli


Pantau sumber air Orang Asli


Jangkitan kuman punca kematian Orang Asli