Expired : 18.06.18

Jurutera ditipu RM3,700


KUANTAN, 27 Rabiulawal 1440H, Rabu – Seorang jurutera elektrik kerugian RM3,700 selepas memindahkan wang ke dalam akaun pihak ketiga atas ‘tujuan pengesahan status wang’ berkenaan.


Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Supt Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa yang berusia 25 tahun mendakwa melakukan transaksi itu, selepas diarahkan berbuat demikian oleh seorang lelaki kononnya pegawai dari Bukit Aman.


Katanya, mangsa yang dihubungi pada pagi semalam, ditakutkan dengan dakwaan telah membuat pengeluaran wang sebanyak RM1.2 juta daripada sebuah bank selain dikaitkan dalam kes penggubahan wang haram dan dadah.


“Mangsa diminta membuat transaksi pemindahan wang ke dalam akaun yang diberikan ‘pegawai polis’ itu, supaya mereka boleh membuat semakan jika wang itu adalah wang haram atau tidak.


Mangsa menuruti arahan yang diberikan namun mula berasa curiga apabila suspek meminta dia untuk membuat transaksi lain kononnya untuk membatalkan waran tangkap,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.


Mohd Wazir menambah, mangsa tidak mengendahkan arahan tersebut dan terus membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan di sini, semalam.


Katanya, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun, sebat dan boleh didenda, jika sabit kesalahan. – Bernama


The post Jurutera ditipu RM3,700 appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.


Norlida Ishak Shop