Expired : 18.06.18

Ketika Ular diberi Garam, Sungguh Tak Disangka Reaksi Ular ini, Perhatikan!!

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)


Sebelum kita melihat reaksi ular ketika diberi garam, mari kita lihat dahulu sejarah garam

Sepanjang sejarah, ketersediaan garam sangat penting untuk tamadun. Apa yang kini dianggap sebagai bandar pertama di Eropah ialah Solnitsata, di Bulgaria, yang merupakan lombong garam, menyediakan kawasan yang sekarang dikenali sebagai Balkan dengan garam sejak 5400 SM. Malah nama Solnitsata bermaksud “garam berfungsi”.


Walaupun orang telah menggunakan pengkinan dan penyejukan buatan untuk memelihara makanan selama seratus tahun yang lalu atau lebih, garam telah menjadi pengawet makanan yang paling terkenal, terutama untuk daging, selama beribu-ribu tahun. Operasi garam yang sangat kuno telah ditemui di tapak arkeologi Poiana Slatinei di sebelah garam di Lunca, Neamţ County, Romania.


Bukti menunjukkan bahawa orang-orang Neolitik dari Budaya Precucuteni telah mendidih air pegangan yang dipenuhi garam melalui proses briquetage untuk mengeluarkan garam sejauh 6050 SM. Garam yang diekstrak dari operasi ini mungkin mempunyai korelasi langsung kepada pertumbuhan pesat penduduk masyarakat ini sejurus selepas pengeluaran awalnya dimulakan. Tuai garam dari permukaan Tasik Xiechi berhampiran Yuncheng di Shanxi, China, bermula kembali ke sekurang-kurangnya 6000 SM, menjadikannya salah satu daripada garam paling lama yang dapat diverifikasi.


Terdapat lebih banyak garam dalam tisu haiwan, seperti daging, darah, dan susu, berbanding dengan tisu tumbuhan.


Sekarang mari kita tonton video di bawah untuk mengetahui reaksi ular ketika diberi garam.

Sila tonton video:


SUMBER


Norlida Ishak Shop