Expired : 18.06.18

KPDNHEP-AEON kerjasama promosi barangan Malaysia

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan pasaraya AEON bekerjasama untuk mempromosikan barangan buatan Malaysia menerusi Kempen Beli Barangan Malaysia.


Menteri KPDNHEP, Saifuddin Nasution Ismail mengumumkan perkara tersebut menerusi pewujudan rak ‘Produk Buatan Malaysia’ di pasaraya AEON seluruh negara.


“Lebih kurang 400-600 jenis produk tempatan oleh usahawan kecil dan sederhana dipamerkan secara menonjol.


“Alhamdulillah, usaha ini berjaya bantu usahawan perniagaankecil dan sederhana tempatan menjana jualan RM1.8 juta pada tahun lepas,” katanya menerusi Twitter.


Tambahnya, kementerian kini mempertimbangkan untuk meluaskan kempen tersebut ke platform e-dagang syarikat penerbangan dan lapangan terbang.


“KPDNHEP akan bergerak dengan lebih agresif lagi bagi memperkasakan Kempen Beli Barangan Malaysia sebagai strategi paling tepat bagi membantu usahawan tempatan, meningkatkan pendpatan rakyat dan mencipta peluang pekerjaan,” katanya.


Kempen Beli Barangan Malaysia dilaksanakan sejak 35 tahun lalu dan pada tahun ini ia dilancarkan semula dengan nama Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM) 2019.