v Laptop perlahan? 8 tips cara buat laptop lebih laju!
Expired : 18.06.18

Laptop perlahan? 8 tips cara buat laptop lebih laju!

Laptop perlahan? 8 tips cara buat laptop lebih laju! | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Speed laptop/ PC slow? Laptop perlahan setiap kali on? Setiap kali guna, rasa lembab sangat nak buat kerja atau nak surf internet.

Siapa ada pengalaman (a.k.a masalah) begitu? Ada tak cara nak betulkan?

Ini 8 tips untuk jadikan laptop lebih laju dan efisen! Tak perlu keluarkan duit pun tau, free of charge saja!

p/s: saya tak try lagi cara cara di bawah ni. sebab setakat ni laptop Alhamdulillah okay lagi haha. Pada sesiapa yang laptop slow, boleh cuba okayy?

Laptop perlahan? 8 tips cara buat laptop lebih laju!

laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju | image: Google
1. KURANGKAN STARTUP

- maksud startup (software yang hidup sendiri selepas on laptop)
- nak tutup semua startup? senang je!

Caranya:
i) tekan kekunci Windows + R serentak
ii) taip msconfig pada ruang disediakan
iii) klik pada tab Startup
iv) untick segala perisian yang anda tidak mahu ianya launch semasa startup.
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
2. KOSONGKAN RECYCLE BIN

- recycle bin yang penuh dengan dokumen yang korang delete memang akan buat laptop lembab
- INGAT! dokumen yang delete masih ada dalam Recycle Bin
- kalau recycle bin penuh, storage pun penuh
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
3. GUNA PERFOMANCE TROUBLESHOOTER

- tukarkan power setting ke HIGH PERFOMANCE
- ini akan tetapkan processor untuk berkelajuan tinggi setiap masa

Cara buka utility ini:
- buka system and security di Control Panel
- klik find and fix problems
- klik check for perfomance issues dan tekan Next
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
4. SETTING VISUAL EFFECT

- setting ini akan menutup segala animasi untuk lajukan laptop anda.

Caranya untuk setting visual effect pada perfomance options ialah:
i) search perfomance options pada Windows
- pada tab visual effect, klik adjust for best perfomance
- klik Apply dan siap
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
5. BUANG DOKUMEN

- dokumen banyak buatkan storage penuh
- tinggalkan 20GB ruang kosong untuk bagi OS lancar
- kalau tak nak buang, boleh gunakan CLOUD STORAGE
- contoh cloud storage: Google Drive, Dropbox, OneDrive dan lain lain..
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
6. BUANG CRAPWARE

- untuk senang faham, crapware dan bloatware ni software yang memang tak guna langsung
- crapware dipasang tanpa kerelaan dan keredhaan anda
- bloatware pula adalah perisian pasang yang memang telah sedia ada masa anda baru beli laptop tersebut
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
7. BUANG VIRUS

- virus buat laptop lembab sebab dia bergerak (running) secara background
- sebab tu PENTING untuk korang install antivirus
- sekarang ni banyak antivirus yang free, TAPI JANGAN lebih dari satu!
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
8. TUTUP SEARCH INDEXING

- search indexing selalu sebabkan laptop slow
- sebagai penyelesaian, ianya perlu dimatikan

Cara untuk tutup search indexing:
i) buka indexing options pada control panel
ii) klik modify
iii) untick semua
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
laptop perlahan tips cara buat laptop lebih laju
Kredit: MauKerjaMY
Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)