Expired : 18.06.18

Maklumat Akaun Media Sosial Kini Diperlukan Untuk Mohon Visa Ke Amerika Syarikat

Umum mengetahui orang luar sememangnya memerlukan visa sama ada untuk melancong untuk beberapa hari ataupun untuk menetap dalam beberapa waktu, untuk tujuan belajar atau bekerja. Kini setiap individu yang memerlukan visa perlu memberikan satu lagi maklumat peribadi tambahan.


Sebelumnya, hanya maklumat asas sahaja diperlukan untuk memhonon visa. Namun kini berikutan dengan pertambahan jumlah pengguna media sosial dan kekerapan pengguna berkongsi aktiviti dan maklumat peribadi di media sosial, pihak berkuasa tempatan Amerika Syarikat mengambil keputusan untuk meminta maklumat tambahan seperti alamat email, nama pengguna dan nombor telefon individu sebelum memohon visa.Nearly all applicants for US visas will have to submit their social media details under newly adopted rules.


The State Department regulations say people will have to submit social media names and five years' worth of email addresses and phone numbers.https://t.co/2mtkMewArs


— PEN America (@PENamerican) June 1, 2019Sebelum ini hanya individu tertentu dengan beberapa kesulitan sahaja yang diminta untuk mengemukakan maklumat ini. Menurut pihak tersebut, tindakan ini ialah salah satu langkah untuk meningkatkan keselamatan negara tersebut.


Norlida Ishak Shop