Expired : 18.06.18

‘Pelan damai’ Trump adalah dokumen Palestin serah diri


NEW YORK, 5 Ramadan 1440H, Jumaat – Ini bukan pelan damai, sebaliknya ia adalah dokumen serah diri, kata Menteri Luar Palestin, Riyad al-Maliki ketika menyampaikan ucapan pada mesyuarat majlis Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), hari ini.


Sehubungan itu, Palestin menolak rancangan berkenaan tidak kira berapa banyak wang yang ditawarkan, katanya menyatakan pendirian rakyat Palestin mengenai cadangan pentadbiran Presiden Donald Trump bagi mengakhiri konflik Israel-Palestin.


“Ini bukan rancangan perdamaian melainkan syarat untuk menyerah diri. Dan tidak ada jumlah wang yang boleh membuatkan ianya dapat diterima.


“Sesetengahnya bertanya kami ‘bagaimana jika mereka memberi kejutan kepada anda’. Kami memberitahu mereka bahawa kami lebih mengharapkan mereka tidak pekak terhadap rayuan kami, buta dan diam terhadap pencabulan Israel,” katanya sambil diamati oleh Jason Greenblatt, penasihat Presiden AS.


Sebelum ini, pegawai Palestin menolak peranan AS dalam rundingan damai selepas pentadbiran Trump sevara unilateral mengisytiharkan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel, membelakangkan persefahaman yang menyokong rundingan bagi mengakhiri konflik, serta mewujudkan negara Palestin bersebelahan dengan Israel.


Pegawai Palestin telah menolak peranan AS dalam perundingan perdamaian selepas pentadbiran Trump secara unilateral mengenali Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel, yang menguatkan pemahaman yang lama yang menegaskan bahawa menyokong rundingan untuk menamatkan konflik dan menubuhkan negara Palestin bersatu dengan Israel.


“Apabila AS, sebelum mengumumkan rancangannya, pengiktirafan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel dan mendakwa mereka ada hak ke atas kedaulatan, ia adalah pelanggaran terang-terangan ke atas undang-undang antarabangsa dan resolusi Majlis Keselamatan PBB (UNSC),” katanya.


Sementara itu, Greenblatt berkata, adalah mengejutkan dan tidak adil apabila Indonesia, Kuwait dan Afrika Selatan menganjurkan mesyuarat majlis berkenaan dan mengutuk tingkah laku Israel, sedang Tel Aviv tidak dijemput bercakap pada sesi mesyuarat itu.


Menyifatkan Israel sebuah negara yang berani dan membangun dalam kepelbagaian ekonomi di Timur Tengah, Greebblatt menyifatkan mesyuarat majlis berkenaan keterlaluan, selain menggesa UNSC mengecam Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) dan Jihad Islam kerana menyerang Israel baru-baru ini.


Koresponden Diplomatik Al Jazeera di PBB, James Bays berkata, utusan AS ke Timur Tengah kekal menutup mulut mengenai kandungan pelan damai itu.


“Ketika meninggalkan mesyuarat, Greenblatt enggan menjawab soalan wartawan. Dia tidak memberikan apa-apa maklumat mengenai tempoh kandungan pelandamai itu dikeluarkan, tetapi hanya memberitahu ia akan dilakukan tidak lama lagi,” kata Bays.


Mengulas mengenainya, Riyad berkata, ucapan Greenblatt menunjukkan beliau dengan jelas adalah pro-Israel.


“Adalah jelas bahawa pemikirannya sudah ditetapkan secara eksklusif anti-Palestin, antiperdamaian, antilogik dan antiundang-undang antarabangsa,” kata Riyad. – Agensi


The post ‘Pelan damai’ Trump adalah dokumen Palestin serah diri appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.