Expired : 18.06.18

‘Pelantikan Latheefa sebagai KP SPRM baru amat mengejutkan’

PEMERHATI Rasuah Malaysia (MCW) melahirkan rasa terkejut dengan pelantikan Latheefa Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baharu.


Presidennya, Jais Abdul Karim menegaskan, pelantikan Latheefa juga tidak mengikut Akta SPRM 2009 yang menggariskan bahawa Ketua Pengarah SPRM mestilah terdiri daripada penjawat awam.


Berikut adalah kenyataan penuh Jais.


1. Pelantikan Latheefa sebagai Ketua Pengarah SPRM yang baharu berkuat kuasa 1 Jun lalu, amat mengejutkan.


2. Mengikut Akta SPRM 2009, Ketua Pengarah SPRM yang dilantik mestilah terdiri daripada penjawat awam.


3. Malah, pelantikan ke jawatan itu mestilah dalam kalangan penjawat awam yang profesional, berwibawa, berpengalaman dan bersesuaian selain berintegriti tinggi serta bebas daripada sebarang penglibatan politik.


4. Adakah Latheefa termasuk dalam kategori mengikut akta dan sistem ini?


5. Komitmen dan janji Pakatan Harapan untuk tidak melantik ahli politik memegang sebarang jawatan dalam badan berkanun adalah amat disanjung.


6. Malah, kerajaan sentiasa memegang kepada prinsip tidak mencampuri sistem pentadbiran awam.


7. Justeru, kenapa kini melantik ahli politik yang aktif dalam perkhidmatan awam? Kenapa janji ini dimungkiri?


8. Terdapat ramai pegawai kanan SPRM yang lebih dari layak untuk memegang jawatan tersebut.


9. Pelantikan jawatan sepenting itu dalam kalangan pegawai kanan SPRM atau setidak-tidaknya dalam kalangan hakim mahkamah persekutuan yang berwibawa adalah lebih praktikal.


10. Ia demi memastikan SPRM sentiasa bebas dan profesional serta dipamerkan bebas daripada sebarang pengaruh luar terutamanya parti politik.


11. Latheefa dilihat boleh membantu SPRM tetapi bukan sebagai Ketua Pesuruhjaya tetapi sebagai pengerusi salah satu jawatankuasa yang sedia ada.


12. Ini khususnya melibatkan keanggotaan Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah atau Jawatankuasa Aduan sebagai badan kawal selia integriti ke atas SPRM.


13. Masih lagi belum terlewat untuk kerajaan membuat perubahan.


14. Dunia kini melihat Malaysia sebagai model memerangi rasuah kepada sebuah negara yang berwawasan membersihkan negara daripada ancaman gejala itu.


15. Namun, perkara seperti itu boleh menyebabkan imej negara di mata dunia makin tergugat.


16. MCW khuatir kedudukan negara dalam pelbagai indeks akan merosot kerana ketidakpatuhan kepada pelbagai konvensyen antarabangsa terutamanya UNCAC


The post ‘Pelantikan Latheefa sebagai KP SPRM baru amat mengejutkan’ appeared first on NewMalaysianPost.com.