Expired : 18.06.18

Penganjur Hidang Khinzir Untuk Wartawan Beragama Islam Dan Hindu. Ini Jawapan Penganjur Selepas Ditanya

PERSATUAN Perlindungan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (APDAM) akan menghantar surat permohonan maaf kepada kerajaan negeri melalui Ketua Menteri, Adly Zahari, minggu depan, berhubung kejadian babi dihidangkan di meja wakil media.


Setiausaha Agung APDAM, Chai Siong Siew, berkata pihaknya bertanggungjawab sebagai penganjur Anugerah Pencapaian Kecemerlangan Agro Malaysia di Sekolah Pay Fong, Melaka, malam tadi


Beliau berkata, kejadian berlaku disebabkan salah faham antara kedua-dua pihak membabitkan penganjur dan wakil media berikutan tiada komunikasi berlaku ketika liputan.Antara tetamu yang menghadiri majlis makan malam Anugerah Pencapaian Kecemerlangan Agro Malaysia di Melaka, semalam. – Gambar Dari Free Malaysia Today


“Sebenarnya, kita ada menjemput media melalui surat jemputan, namun hanya tiga agensi akhbar berbahasa Cina yang memberi maklum balas. Jadi, kita hanya sediakan menu khinzir di meja media.


“Tidak sangka pada malam kejadian ramai wartawan beragama Islam dan Hindu hadir. Saya tidak menyedari (kehadiran) mereka kerana berucap di pentas,” katanya ketika dihubungi.


Beliau berkata, pihaknya memang akan membawa wartawan beragama Islam dan Hindu ke meja yang menghidangkan makanan halal jika mengetahui kehadiran mereka kerana sudah menyediakan lima meja VIP bersama hidangan halal itu.


Sementara itu, Kelab Media Massa Melaka (KEMM) kesal dengan kejadian berkenaan yang tidak sepatutnya berlaku.Keadaan dalam dewan Sekolah Pay Fong di Melaka ketika penganjuran majlis makan malam Anugerah Pencapaian Kecemerlangan Agro Malaysia, semalam. – Gambar Dari Free Malaysia Today


Yang Dipertua KEMM, Samat Majid, berkata ia disebabkan sikap penganjur kurang sensitif terhadap kumpulan wartawan beragama Islam yang membuat liputan di majlis itu.


“Kami sudah memanjangkan isu ini kepada kerajaan negeri dan penganjur supaya mereka (penganjur) membuat permohonan maaf secara terbuka bagi memastikan perkara sama tidak berulang.


“Saya harap ini akan menjadi pengajaran kepada mereka dan lebih berhati-hati dalam sebarang penganjuran majlis pada masa depan,” katanya.


Lebih mengecewakan, tiada seorang pun wakil penganjur memaklumkan jenis hidangan berkenaan, sebelum wartawan beragama Islam yang hadir membuat liputan duduk semeja bersama wartawan bukan Islam.


SUMBER : HMETRO ONLINE


Norlida Ishak Shop