Expired : 18.06.18

Rakyat Australia Terkejut Daging Koala Antara Yang Dijual Di Pasar Basah China

Wabak Coronavirus yang berasal daripada Wuhan, China kini telah dilaporkan telah membunuh 17 orang, manakala 450 lagi dijangkiti.


Wabak yang turut dikenali sebagai 2019-nCoV ini telah mula masuk ke negara-negara luar seperti Jepun, Korea Selatan, Thailand dan Taiwan. Sebuah pasar basah di Wuhan dilaporkan menjadi sebab utama penularan virus ini di mana peniaga di sini menjual daging haiwan eksotik seperti anjing, ular, tikus, kelawar dan banyak lagi untuk dijual kepada penduduk tempatan untuk dimakan.
下午到华南果批市场去买水果,不远就是华南海鲜市场,已停业。这里算重疫区了吧,路上80%人戴着口罩。
看见商户们拿着营业执照,排队领政府发的经济补贴,每户1万元左右。市场免1-3月租金。 pic.twitter.com/LlS2kOqufj


— tablet999 (@tablet999) January 21, 2020Huanan Seafood Market yang terletak di tengah-tengah bandar Wuhan pada ketika ini telah ditutup buat sementara waktu oleh pihak berkuasa. ia sehubungan laporan menyatakan Coronavirus ini berasal daripada haiwan liar yang dijual di pasar basah ini.


Namun dalam satu laporan khas oleh Daily Mail UK, pasar basah ini turut menjual daging koala mentah yang fresh untuk dimakan oleh penduduk setempat. Berita berkenaan ternyata mengejutkan serta menimbulkan kemarahan penduduk Australia.


Pendedahan tersebut dibuat oleh seorang pengguna Twitter bernama Muyi Xiao yang turut berkongsikan satu carta harga daging makanan eksotik yang boleh dibeli di pasar basah berkenaan. Daging koala atau disebut lebih dikenali sebagai tree bears di China boleh dibeli pada harga 70 RMB (RM41). Tidak dipastikan sama ada harga berkenaan untuk setiap kilo atau seekor koala.


koala table

Harga pasaran untuk setiap daging eksotik yang dijual di pasar basah Wuhan. Kredit gambar: Muyi Xiao/Daily Mail
Background: #Wuhan Huanan Seafood Market is where the #coronavirus outbreak happened #2019nCoV https://t.co/P4vL9Wlhzz


— Muyi Xiao (@muyixiao) January 21, 2020
Sad to hear koala meat was selling at 70rmb in Wuhan.