Expired : 18.06.18

Riyadh benar pasangan warga asing belum kahwin sebilik

RIYADH, 8 Safar 1441H, Isnin – Pasangan warga asing yang belum berkahwin kini dibenarkan untuk menyewa bilik hotel bersama-sama di Arab Saudi, sebagai sebahagian daripada dasar kerajaan mula menawarkan visa pelancong buat kali pertama.


Wanita Arab yang melakukan perjalanan sendirian juga dibenarkan untuk menginap di hotel dengan mengemukakan pengenalan diri yang sah.


Pasangan sebelum ini perlu membuktikan bahawa mereka telah berkahwin sebelum mendapatkan bilik hotel.


Langkah kerajaan ini muncul di tengah-tengah usaha Arab Saudi untuk mengembangkan industri pelancongannya.


Pelonggaran peraturan ketat yang mengawal interaksi sosial berlaku selepas Riyadh melancarkan skim visa pelancongan yang pertama, sebagai sebahagian daripada usaha untuk membuka negara kepada pelancong asing dan mempelbagaikan ekonomi yang hanya bergantung kepada minyak.


Suruhanjaya Pelancongan dan Warisan Kebangsaan Arab Saudi memaparkan pengumuman baru itu di laman Twitter pada hari Ahad.  


“Bagi rakyat Arab Saudi diminta untuk menunjukkan ID keluarga atau bukti perhubungan semasa mendaftar masuk hotel,” kata Suruhanjaya Pelancongan dan Warisan Negara Arab dalam satu kenyataan.


“Ini tidak diperlukan bagi pelancong asing. Semua wanita, termasuk rakyat Arab Saudi, boleh menempah dan menginap di hotel, memberikan ID semasa mendaftar masuk,” katanya.


Peraturan visa baru menyatakan bahawa pelancong wanita tidak perlu dilindungi sepenuhnya tetapi masih dijangka berpakaian sederhana.


Arab Saudi mengumumkan skim visa pelancong baru minggu lalu, dengan mengatakan ia bertujuan untuk meningkatkan industri pelancongan dan berharap dapat menyumbangkan kepada KDNK dari 3 peratus hingga 10 peratus.  


Bagi pelancaran visa barunya, negara itu menonjolkan lima tapak Warisan Dunia UNESCO, tapak seni kontemporari dan tapak semula jadi termasuk Laut Merah, padang pasir dan pergunungan. – Agensi


The post Riyadh benar pasangan warga asing belum kahwin sebilik appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.