Expired : 18.06.18

‘Saya dah ditinggalkan suami akibat PUBG’ – Isteri hamil luah rasa kecewa

Game PlayerUnknown’s Battlegrounds atau PUBG semakin popular di kalangan anak muda dan tidak kurang juga pada golongan di usia pertengahan. Namun, ada sesetengah individu yang terlalu ketagih dengan permainan ini sehingga mengabaikan keluarga.


Dalam kes terbaru, seorang wanita meluahkan rasa kecewanya dengan suami yang terlalu ketagih dengan PUBG yang menyebabkan kerja dan tanggungjawabnya tidak dilaksanakan dengan baik.


Lebih teruk lagi, pengadu yang sedang hamil empat bulan bersama dengan anak sulungnya berusia tiga tahun ditinggalkan oleh lelaki itu lebih dari sebulan selepas tidak puas hati ditegur isteri akan ketagihannya bermain PUBG.


“Assalamualaikum. Saya dah ditinggalkan suami akibat PUBG. Bukan pengaruh rakan tetapi adik beradik dia sendiri.


“Bisnes ditinggalkan terbengkalai angkara PUBG. Saya yang mengandung empat bulan dan anak pertama tiga tahun ditinggalkan.


“Kami bergaduh kerana PUBG. Dia selalu tak cukup tidur, marah-marah. Sekali dengan saya yang tengah mengandung emosi jadi gila.


“Kami selalu bergaduh kerana dia susah bangun pagi angkara berjaga main PUBG. Dia tinggalkan saya kerana nusyuz selalu memarahi dan adik dia sendiri menghasutnya


“Lebih sebulan kami ditinggalkan. Sakit demam kami anak beranak, terpaksa berdikari. Empat tahun saya tahan tengok dia main game. Tapi sebelum PUBG, tidaklah seteruk ini. Tapi bila wujudnya PUBG, semua berubah. Tambah bila adik dia datang.


“Tolong doakan dia kembali. Kalau boleh, nak je saya report tentang game ini,” luahnya kepada Akhtar Syamir, penulis yang sering berkongsi tentang ilmu rumah tangga.Mengulas mengenai kes itu, Akhtar menegaskan, game tidak bersalah dalam hal ini tetapi ketagihan si suami yang keterlaluan itu yang menjadi punca masalah keretakan rumah tangga pasangan terbabit.


“Masih lagi tak percaya kebinasaan akibat ketagihan game? Berbaloi ke tinggalkan anak isteri demi game?


“Game dan gaming itu tidak salah, yang salahnya apabila anda ketagihan. Adakah jatuh nusyuz kerana isteri sering memarahi suami yang ketagihan game?


“Kenapa kita terlalu teruk dipengaruhi oleh game yang sepatutnya mendatangkan kegembiraan? Tetapi sebaliknya yang terjadi. Adakah jati diri kita ini terlalu lemah?


“Berhenti menyalahkan isteri apabila anda ketagihan. Jika anda kata isteri anda membosankan dan menjadi penyebab kepada anda untuk bergembira di dalam game, anda sebenarnya sakit mental dan perlukan rawatan.


“Keluarga ini, kita sebagai suami yang bentuk. Senget ke, lurus ke, bahagia ke tidak, kita yang tentukan. Bukan orang lain dan sudah semestinya bukan game! Cari cara untuk gembirakan keluarga, bukan lari dari masalah dan mencari kegembiraan di tempat lain.


Image result for pubg mobile


“Jika anda rasa menghabiskan masa empat atau lima jam ke atas di dalam game setiap hari tatkala mempunyai anak dan isteri adalah sesuatu yang okey, berjaga-jagalah. Tidak lama lagi anda akan terjerumus ke lubang kesunyian yang amat gelap dan dalam tanpa sesiapa pun di sisi,” katanya.


Tidak dinafikan, ada segelintir golongan isteri memberi sokongan kepada suami untuk bermain PUBG. Namun bagi Akhtar, isteri perlu berwaspada dan jangan terjerumus sama sehingga menggalakkan ketagihan suami atau terpaksa menanggung kesannya di kemudian hari.


“Kepada isteri, jangan sama terjerumus dan menggalakkan ketagihan ini dengan bermain bersama. Anda hanya akan menjadikannya lebih teruk dan anak-anak anda yang akan menanggungnya.


“Kembalilah ke pangkal jalan. Institusi kekeluargaan kita semakin tenat. Kita sebenarnya di ambang kehancuran.


“Saya perlu ingatkan sekali lagi. Game dan gaming itu tidak salah, yang salahnya apabila anda ketagihan,” tegasnya.


Sumber: Akhtar Syamir


The post ‘Saya dah ditinggalkan suami akibat PUBG’ – Isteri hamil luah rasa kecewa appeared first on ~~~ Kepala Paip ~~~.


Norlida Ishak Shop