Expired : 18.06.18

Sebelas M4ut Bas Terjunam Ke Dalam Longkang. Polis Dedah Rupanya Ini Punca Kejadian

Pemandu bas yang terbabit nahas sehingga mengakibatkan 11 kemat1an, termasuk dirinya tersilap masuk susur bulatan.
Ketua Polis KLIA, Asisten Komisoner Zulkifli Adamshah berkata, pemandu berusia 43 tahun itu sepatutnya mengambil susur masuk ketiga (arah pukul tiga pusingan jam) di bulatan, tetapi sebaliknya memasuki susur kedua (arah pukul 12 pusingan jam).
” Dia sepatutnya masuk pukul tiga yang menghala ke MAS Kargo, bagi menghantar pekerja-pekerjanya, tetapi dia tersilap masuk.
” Kem4langan berlaku kira-kira 200 meter dari bulatan.
Kita menyiasat mengapa dia mengambil susur masuk yang salah, sama ada dia tersilap atau tidak,” katanya ketika dihubungi di Hospital Serdang di Serdang, Selangor pada Isnin.
Pemandu itu, yang merupakan warga tempatan terbun0h bersama 10 penumpang, termasuk lima lelaki warga Bangladesh, dua lelaki warga Nepal dan tiga wanita warga Indonesia.
Selain itu, lima ced3ra parah, manakala yang lain ced3ra ringan dalam kejadian pada pukul 11.10 malam Ahad di Jalan S8 Pekeliling, dekat MASKargo Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, Selangor.
” Pemandu itu tidak mempunyai sebarang rekod kesalahan trafik di bawah namanya dan lesen memandunya adalah sah. Bedah siasat sedang dijalankan.
” Kita melihat semua aspek, termasuk keadaan bas dan pemandu, bagi menentukan punca nahas,” katanya.
Ketika kejadian, bas tersebut membawa 43 penumpang yang merupakan pekerja kontrak MAS Kargo dari asrama mereka di Putra Nilai, Negeri Sembilan untuk ke tempat kerja.
Seramai 34 penumpang dihantar ke beberapa hospital, termasuk Hospital Kajang, Serdang dan Putrajaya untuk menerima rawatan.

Terdahulu, sepuluh orang terbun0h dalam kejadian sebuah bas terjunam ke dalam longkang besar di Jalan S8 Pekeliling, berhampiran MAS Kargo, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, Selangor pada Ahad.
Dalam kejadian pukul 11.10 malam itu, lapan mangsa warga asing dan seorang pemandu bas warga tempatan ma ut di tempat kejadian, manakala seorang lagi warga asing mening gal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Serdang.
Ketua Polis KLIA, Asisten Komisoner Zulkifli Adamshah berkata, bas itu membawa 43 penumpang yang merupakan pekerja kontrak MAS Kargo.
Difahamkan ketika kejadian, bas tersebut dalam perjalanan dari Nilai, Negeri Sembilan, dan menuju ke tempat kerja penumpang.
Setakat ini, dipercayai pemandu hilang kawalan sebelum bas terjunam ke dalam longkang.
Seramai 34 penumpang lain dihantar ke beberapa hospital, termasuk Hospital Kajang, Serdang dan Putrajaya bagi menerima rawatan.
Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Ariana Rose
Sumber : mstar