Expired : 18.06.18

Selamatkan Malaysia sebelum terlambat


KEBELAKANGAN ini, sejak kerajaan Malaysia dipimpin oleh Pakatan Harapan (PH), membabitkan kumpulan ultra kiasu, mereka seolah-olah seperti kaduk naik junjung. Keceluparan dan kebiadaban ultra kiasu semakin menjadi-jadi.


Apakah ultra kiasu merasakan bahawa mereka telah berjaya duduk dalam kerajaan, melalui pegangan beberapa jawatan strategik, maka mereka berhak melakukan apa sahaja, meskipun melanggar perkara asas bernegara yang termaktub dalam Perlembagaan?


Ingatan saya, hentikan keceluparan dan kebiadaban ini sebelum nasi menjadi bubur. Kesabaran umat Islam dan orang Melayu ada had dan batasnya.


Saya ucapkan syabas kepada pihak polis yang bertindak segera terhadap pemilik akaun Facebook – Eric Liew – kerana secara jelas menghina Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V. Beliau mengaitkan peletakan jawatan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong, kerana baginda sibuk ‘berzina’. Begitu juga tindakan yang sama dikenakan ke atas dua Melayu yang lain.

Tindakan ultra kiasu ini adalah suatu penghinaan dan fitnah jahat yang melampau terhadap Yang di-Pertuan Agong dan Sultan. Kalau di negara lain termasuk negara jiran Thailand, orang seperti ini sudah lama dihumban dalam penjara tidak kurang 14 tahun mengikut undang-undang di Thailand, lèse majesté 1908. Ini termasuk menghina raja dan perkara teras berkaitan bangsa dan agama orang Siam.


Raja boleh ditegur tetapi dengan cara berhikmah dan memahami adab budaya Melayu. Inilah masalah ultra kiasu, apabila mereka hidup dalam sebuah negara berasaskan kepada sistem kenegaraan Melayu tetapi tidak pernah cuba untuk memahami adab, cara hidup dan budaya Melayu.


Akhirnya, keluar komen-komen atau kritikan yang begitu mengguris jiwa dan perasaan. Saya tidak tujukan kepada ultra kiasu sahaja, malahan kepada semua, termasuk orang Melayu yang sudah tidak mengenali diri sendiri dan tercabut akar Melayunya.


Eric Liew dalam Facebook beliau didapati menulis berkaitan bekas YDPA; “Too busy fornicating with his new bride” dalam ruang komen berita ChannelNewsAsia.com.


Pendapat beliau mendapat kecaman hebat daripada netizen, terutama dalam kalangan orang Melayu yang merasakan kebelakangan ini, sebahagian ultra kiasu Cina semakin kurang ajar.


Biasalah, tidak ramai bukan Melayu yang mengecamkan kerana perkara yang tidak menguntungkan mereka. Sama seperti isu kematian Adib dalam rusuhan kuil, disenyapkan. Tidak seperti isu Teoh Beng Hock. Heboh sehingga ke hari ini walaupun telah hampir 10 tahun. Apakah isu Adib akan senyap tidak sampai satu tahun? Kita tunggu dan lihat.


Kenapa perkara sebegini boleh berlaku? Pertamanya, disebabkan oleh kelemahan orang Melayu yang terlalu banyak berpecah sehingga menjadikan kaduk naik junjung.


Ultra kiasu merasakan merekalah yang kuat. Kebanyakan jawatan strategik negara telah mereka kuasai berbanding orang Melayu yang semakin lemah. Orang Melayu pula yang berkuasa terlalu bergantung kepada undi ultra kiasu. Sedikit demi sedikit agenda Melayu dan negara tergadai.


Apakah ultra kiasu tidak pernah terfikir bahawa kami umat Islam tidak pernah campur tangan dalam urusan agama dan budaya hidup mereka. Bukan itu sahaja, ultra kiasu mendapat hak kesenangan dan hidup senang lenang tanpa diganggu dan keselamatan mereka turut terjamin?


Jika mereka tuduh bekas YDPA sibuk ‘berzina’, bagaimana pula dengan remaja dan muda mudi mereka berzina setiap hari sebelum berkahwin secara sah. Saya berani mengatakan semua atau majoriti ultra kiasu ini sudah tinggal sekali sebelum sah bergelar suami isteri.


Amat mujurlah mereka berkahwin, jika tidak ditinggalkan begitu sahaja. Terpaksa gadis-gadis yang telah rosak ini mencari jantan yang lain. Sudah menjadi budaya ultra kiasu melakukan hubungan seks sebelum mendaftar perkahwinan mereka.


Kedua, semua ini berlaku kerana mereka tidak faham, adab budaya dan cara hidup orang Melayu. Inilah hasil atau produk sekolah vernakular, yang tidak berjaya memahamkan anak-anak Cina ini mengenai budaya cara hidup bangsa majoriti. Apabila adab dan budaya ini tidak difahami maka akan keluarlah kata-kata atau perkataan yang mengguris hati orang lain.


Persoalannya, adalah hati orang bukan Melayu (Cina ) tidak terguris? Saya berani mengatakan, bangsa majoriti Melayu lebih memahami budaya bangsa minoriti (Cina dan India) daripada bangsa lain memahami budaya bangsa Melayu dan Bumiputera itu sendiri?


Buktinya orang bukan Melayu boleh hidup senang lenang tanpa diganggu-gugat tinggal di kampung Melayu. Malah, menjadi kaya raya berniaga. Berbanding dengan Melayu yang tinggal di kawasan bukan Melayu.


Bukti lain, orang Melayu bertemu Cina atau India, bercakap Melayu akan menukar pelat atau accent atau slang Melayunya kepada cara percakapan Cina atau India. Orang Melayu tanpa segan silu akan memahami pakaian budaya Cina atau India seperti samfo, kurta, sari dan lain-lain pakaian tradisi mereka.


Berbanding dengan orang Cina, teramat jarang sekali untuk mereka memakai berbaju Melayu, termasuk ketika berhari raya.


Sebab itulah, sudah sampai masa kedudukan bahasa Melayu di sekolah vernakular (SJKC) dimartabatkan agar ultra kiasu dapat memahami roh dan adab budaya Melayu. Bahasa Melayu hendaklah diseragamkan. Tidak timbul soal BM di SJKC dan Sekolah Persendirian Cina mesti dipermudahkan.


Satu lagi subjek yang mesti diajar adalah memahami adat budaya dan cara hidup Melayu selaku penduduk asal dan bangsa majoriti. Subjek ini amat penting, supaya apabila puak-puak ultra kiasu ini berbahasa dan berbudaya, tidak akan keluar daripada norma-norma dan cara hidup Melayu


Saya amat yakin, kata-kata lucah yang dihamburkan kepada bekas YDPA adalah disebabkan oleh kejahilan ultra kiasu ini dalam memahami adab dan budaya Melayu. Kursus ini hendaklah diwajibkan kerana kita tinggal di kawasan atau negara majoriti Melayu. Sama seperti orang Cina Thailand atau Cina Indonesia yang amat memahami bangsa majoriti di sana.


Ketiga, apabila polis bertindak menggunakan Akta Hasutan, ultra kiasu begitu lantang mengkritik kerana ultra kiasu tidak mahu lagi akta itu digunakan. Mereka mahu ianya dimansuhkan seperti mana Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Nasib baiklah pimpinan kerajaan hari ini yang diketuai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, bijaksana mengambil keputusan dan melakukan sesuatu perkara.


Saya tetap berpendirian, Akta Hasutan ini mesti dikekalkan dalam keadaan apa jua sekalipun, demi keamanan dan keselamatan negara, selepas ISA dimansuhkan. Kita dapat lihat betapa kurang ajarnya ultra kiasu sejak ISA dimansuhkan. Inilah pula Akta Hasutan selepas ini.


Memang sejak dahulu lagi ultra kiasu mahukan akta ini dihapuskan supaya mereka bebas untuk melakukan apa sahaja, terutama dalam isu yang amat sensitif yang begitu mengguris hati orang Melayu.


Apabila akta ini sudah tiada lagi, mudahlah bagi mereka untuk meranapkan orang Melayu kerana mereka sudah bebas untuk bercakap di khalayak mengenai isu sensitif. Lihatkan strategi psywar dan psyop mereka ‘menyerang’ dan ‘menelanjangkan’ institusi Islam seperti Tabung Haji, Amanah Iktiar Malaysia, zakat dan sebagainya. Kita tidak nafikan ada kelemahan institusi Islam ini.


Perlu juga diingatkan, adakah institusi ultra kiasu semuanya bersih daripada segala penyelewengan dan rasuah. Pergilah siasat juga institusi keagamaan dan tidak kurang syarikat perniagaan mereka seperti syarikat pelancongan.


Hari ini, ultra kiasu begitu lantang mengkritik institusi Islam bagi melebarkan lagi pengaruh dan sayap mereka untuk memenangi hati orang Melayu bagi menyertai parti mereka.


Apakah kita sudah lupa hari ini agak ramai juga dalam kalangan orang Melayu menyertai parti mereka. Terbaharu, dua orang bekas tentera, termasuk Askar Melayu Diraja. Saya mengenali rapat bekas tentera itu. Jiwa dan hati Melayu mereka telah lama mati. Kehidupan mereka langsung tidak mencerminkan Melayu. Apatah lagi untuk menjejak masjid dan tikar sembahyang.


Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Portal Islam dan Melayu (Ismaweb.net).


The post Selamatkan Malaysia sebelum terlambat appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.


Norlida Ishak Shop