Expired : 18.06.18

Tanda Sokongan Kepada ‘Rider’, Kempen Boikot Foodpanda Trending Di Twitter

Kecoh sejak beberapa hari lalu apabila penunggang Foodpanda telah memulakan mogok kerana tidak berpuas hati dengan skim pembayaran baharu yang jauh lebih rendah diperkenalkan sejak 30 September 2019.


Isu berkenaan kemudiannya mendapat perhatian pengurusan Foodpanda. Apa yang mengejutkan adalah apabila pengarah urusan Foodpanda, Sayantan Das seperti tidak kisah jika para rider meninggalkan perkhidmatan mereka.Menteri Belia dan Sukan, YB Syed Saddiq juga dilihat kecewa dengan kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Foodpanda. Tidak setuju dengan respon yang dibuat oleh pihak pengurusan Foodpanda, netizen mula melancarkan kempen boikot servis Foodpanda.Sebagai #Yangberkhidmat,saya dipilih oleh rakyat & boleh dihukum oleh rakyat.


Sebagai korporat, mereka dibangunkan oleh pekerja/pengguna, & boleh dijatuhkan oleh pekerja/pengguna.


Keangkuhan bukan jalan penyelesaian.


Hanya sokong korporat yang adil kepada pekerja & pengguna. https://t.co/js93ZiqPoe


— Syed Saddiq (@SyedSaddiq) October 7, 2019Jika dilihat di Twitter, #UninstallFoodPanda sedang trending dan rata-rata netizen menzahirkan rasa kecewa mereka dan mula memadam aplikasi tersebut dalam telefon pintar mereka.Keep tagging @deliveryherocom ,the company that owns Foodpanda.
We Malaysians call for the sacking of arrogant Foodpanda Malaysia CEO Sayantan Das!
Fyi, this goon is not even Malaysian, he is from Hyderabad! #UninstallFoodPanda


— Jeffrey Ryan (@Jeff_Carlito) October 8, 2019
Solidarity to Panda Riders#UninstallFoodPanda. pic.twitter.com/fD5juSWsS1


— boolat (@boolat365) October 7, 2019Malah, pelukis grafik Fahmi Reza turut menyokong gerakan kempen memboikot Foodpanda ini dengan melukis grafik khas ‘padam Foodpanda’ ini. Selain itu, sebuah page khas untuk memboikot Foodpanda turut dicipta di Facebook hari ini dan kini telah mempunyai lebih 9,000 likes.
#DeleteFoodPanda #UninstallFoodPanda #MogokFoodPanda


Posted by Fahmi Reza on Monday, 7 October 2019


"Isu gaji & komisen dah jadi nombor 2 pada kami, kami berhenti jadi rider sebab tak nak maruah bangsa melayu dipijak…


Posted by Boikot FoodPanda on Monday, 7 October 2019
Diharap Foodpanda akan mengkaji semula skim bayaran kepada para rider yang setia berkhidmat untuk servis mereka sehingga kini. Apa pula pendapat anda tentang isu dan kempen yang sedang berjalan ini?


Bagi anda yang tidak tahu isu yang berlaku ini, klik pautan di bawah untuk ketahui lebih lanjut.Pengarah Urusan Foodpanda Tidak Kisah Jika ‘Rider’ Tinggalkan Servis Mereka

Penghantar Foodpanda OKU Ini Buat Netizen Sebak
Norlida Ishak Shop