Expired : 18.06.18

Tarif air di Negeri Sembilan tidak naik


SEREMBAN, 8 Jamadilakhir 1440H, Rabu – Kadar tarif air di negeri ini tidak akan dinaikkan sekurang-kurangnya bagi tempoh dua tahun ini, kata Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun.


Beliau berkata, perkara itu diputuskan hasil mesyuarat jawatankuasa yang ditubuhkan bagi mengkaji cadangan kenaikan kadar tarif air yang dikemukakan kerajaan pusat serta Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) bulan lalu.


“Buat masa ini tiada kenaikan tarif air termasuk tarif air industri selepas melihat kepada kepentingan rakyat.


“SPAN boleh cadangkan kenaikan tetapi bergantung kepada kerajaan negeri dalam mempertimbangkan perkara itu,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di sini, hari ini.


Bulan lalu, Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, Dr. A. Xavier Jayakumar berkata, kadar tarif air mungkin akan dinaikkan secara ber­peringkat tahun ini se­laras dengan usaha kerajaan untuk menstruktur semula industri perkhidmatan bekalan air di negara ini.


Katanya, kenaikan tarif sumber asli tersebut perlu dilaksanakan bagi menjaga kepentingan pengguna untuk mendapatkan air berkualiti serta menjamin in­dustri tersebut dari sudut perkhidmatan.


Sementara itu, berhubung penyerahan memorandum menuntut penyelesaian isu tanah peneroka Kampung Serampang Indah (Ladang Gatco), Jempol, semalam, Aminuddin berkata pihaknya akan mengadakan perjumpaan dengan wakil kumpulan berkenaan Rabu ini di Wisma Negeri.


“Semalam mereka hadir untuk menyerahkan memorandum kepada saya namun mereka enggan menyerahkannya melalui Setiusaha Sulit dan Setiausaha Kanan, jadi Rabu ini saya akan berjumpa dengan wakil mereka dan adakan perbincangan,” katanya.


Semalam, sekumpulan 60 orang berhimpun secara aman di hadapan Wisma Negeri di sini sejak 11 pagi bagi menyerahkan memorandum menuntut penyelesaian isu tanah peneroka Ladang Gatco, kepada Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun. – Bernama


The post Tarif air di Negeri Sembilan tidak naik appeared first on Portal Islam dan Melayu | ISMAWeb.


Norlida Ishak Shop