Expired : 18.06.18

VIDEO DAN GAMBAR SEKITAR LOKASI NAH@S PESAWAT LION AI

Pasukan SAR Indonesia telah berjaya menemui pesawat Lion Air JT610 setelah menemui beberapa puing dipercayai daripada pesawat. Pesawat itu berada di dalam air dengan kedalaman 30 hingga 35 meter.


“Kita sudah kenal pasti dan berada di kawasan nahaas dan menemui beberapa cebisan badan pesawat dan telefon bimbit serta pakain dipercayai milik penumpang, kata Kepala Basarnas Marsdya M Syaugi ketika ditemubual dipejabatnya di Jakarta,


Video Dan Gambar Sekitar Lokasi Nah@s Pesawat Lion Ai


Jumlah total orang yang berada di dalam pesawat disebut 189 orang. M Syaugi belum dapat memastikan bagaimana keadaan penumpang buat masa ini.


Pesawat Lion Air JT 610 dijadual berlepas Jakarta dan sepatutnya tiba di Pangkal Pinang tetapi disahkan terhempas. Sebelum terputus hubungan dan jatuh, pesawat itu sempat berpatah balik ke lapangan terbang antarabangsa Soekarno-Hatta.


“Pesawat sempat meminta return to base sebelum akhirnya hilang dari radar,” kata Kepala Bagian Kerja Sama dan Humas Ditjen Perhubungan Udara, Sindu Rahayu dalam keterangan tertulis.


Video Dan Gambar Sekitar Lokasi Nah@s Pesawat Lion Ai


“Kita sampai sekarang belum tahu itu, apakah masih ada yang selamat, mudah-mudahan ada,” kata M Syaugi.


Video Dan Gambar Sekitar Lokasi Nah@s Pesawat Lion Ai


Ketika ini menurut Syaugi proses menyelamat masih dilakukan. Dia memaklumkan akan memberi laporan terkini mengenai nahas tersebut beberapa jam lagi


Video Dan Gambar Sekitar Lokasi Nah@s Pesawat Lion Ai


Pesawat itu berlepas dari lapangan terbang Soekarno-Hatta, Banten, pada pukul 06.20 waktu Indonesia barat tetapi terputus hubungan pukul 06.33 waktu Indonesia barat.


Pesawat JT-610 dilaporkan berlepas daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno–Hatta, Jakarta, Indonesia pada pukul 6.20 pagi waktu tempatan dan terputus hubungan 13 minit kemudian. Pesawat jenis Boeing 737 itu sepatutnya dijadualkan tiba di Pangkal Pinang, Belitung pada pukul 7.20 pagi.


-RatuSembang


PESAWAT LION AIR HILANG SELEPAS 13 MINIT BERLEPAS, INI DIKHUARITI TERJADIJAKARTA: Pihak berkuasa Indonesia telah memulakan operasi mencari dan menyelamat (SAR) sebuah pesawat Lion Air yang dipercayai terhemp4s ke dalam laut beberapa minit selepas berlepas dari Jakarta pada pagi Isnin.


Pesawat Lion Air JT 610 itu meninggalkan lapangan terbang di Jakarta itu jam 6.20 pagi waktu tempatan dan terputus hubungan dengan pihak kawalan trafik udara jam 6.33 pagi.


Ia dijadualkan tiba di Pangkalpinang jam 7.20 pagi.


“Pesawat itu disahkan telah terhemp4s,” jurucakap SAR Indonesia, Yusuf Latif, dipetik sebagai berkata oleh Reuters.


Belum dapat dipastikan jumlah penumpang dan anak kapal yang terlibat.


Pihak berkuasa Indonesia menjalankan operasi dan menyelamat sebuah pesawat tambang murah Lion Air yang dilaporkan hilang daripada radar selepas terputus hubungan dengan pusat kawalan trafik udara pukul 6.33 pagi tadi.


Pesawat JT-610 dilaporkan berlepas daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno–Hatta, Jakarta, Indonesia pada pukul 6.20 pagi waktu tempatan dan terputus hubungan 13 minit kemudian.


Difahamkan, pesawat jenis Boeing 737 itu dijadualkan tiba di Pangkal Pinang, Belitung pada pukul 7.20 pagi.


Pesawat Lion Air hilang selepas 13 minit berlepas, dipercayai terhempas


Sementara itu, portal antarabangsa Reuters melaporkan, pesawat tersebut terhemp4s


Jurucakap agensi pencari dan penyelamat Indonesia, Yusuf Latif berkata, pesawat Boeing 737 MAX 8 itu disahkan terhemp4s.


Bagaimanapun masih tidak jelas berapa ramai penumpang di dalam pesawat itu. –


UTUSAN ONLINE


Norlida Ishak Shop