Expired : 18.06.18

[VIDEO] ‘Isu Selebriti Berhijab’ Ini Komen Mengejutkan Rozita Che Wan Dan Fouziah Gous !

PERKARA halal dan h*ram, usah dijadikan ‘trend’, kata pelakon Rozita Che Wan mengenai pendirian seseorang wanita, terutama dalam kalangan selebriti dalam soal berhijab.


Rozita berkata, niat untuk berhijab mestilah dengan kerelaan hati, bukan atas desakan orang, populariti ataupun semata-mata mahu berniaga.


Pelakon jelita itu mengakui, dirinya sendiri kadangkala terkhilaf juga ketika berpakaian sehingga aurat terdedah tetapi apabila ditegur peminat, dia segera memperbetulkan kesil*pannya.


“Ketika mula berniaga tudung dulu, saya belum berhijab tetapi saya mahu mereka yang berhijab kelihatan cantik dengan tudung rekaan saya.


“Sampai masanya, saya sendiri berhijab selepas berkahwin dengan suami (pelakon, Zain Saidin) enam tahun lalu.


“Saya akui bukan mudah untuk menetapkan hati dalam berhijab, bagaimanapun ia perkara wajib yang tidak boleh diperkotak-katikkan,” katanya.Sementara itu, pelakon, Fouziah Gous yang baru berhijab selepas mengerjakan ibadat haji tahun lalu berkata, semua wanita yang beragama Islam harus menerima hakikat mereka wajib berhijab.


“Bagaimanapun, ia terletak juga pada keikhlasan hati. Jika kita ikhlas mahu berubah serta berhijab kerana Allah SWT, pasti mudah untuk kita melakukannya.


“Selepas saya mendirikan rumah tangga enam tahun lalu, suami ada meminta saya berhijab tetapi ketika itu saya katakan padanya, saya mahu berhijab kerana Allah SWT.


“Sebelum saya dan suami pergi haji tahun lalu, memang sudah ada hasrat untuk berhijab dan selepas balik dari Tanah Suci, tiada alasan lagi untuk tidak berhijab,” katanya.Penyanyi, Sarah Suhairi berkata, dia berhijab sejak berusia 14 tahun dan selepas bergelar artis popular, tidak terlintas langsung di fikirannya untuk membuka hijab.

View this post on InstagramNorlida Ishak Shop